Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Små maver, god mad og sammen med vennerne - det kan noget!

Forældrebestyrelsen har valgt  den forældrebetalte frokostordning til vuggebørnene.

Ordningen dækker kun hovedmåltidet til frokost, men vi vælger at inkludere formiddags- og eftermiddagsmad så længe det er økonomisk muligt, så vuggestuen får derfor fuld forplejning

Vuggestuens hovedmåltid laves på Petersbjerggaard og transporteres dagligt frisk fra fad og til vores sultne munde.

Vi vil gerne....

  • Tilbyde børnene en sund og varieret kost, som kan holde dem glade, aktive og læringsparate i løbet af en institutionsdag.
  • Skabe rammerne til udvikling af madglæde, madmod og maddannelse.
  • Styrke børnenes sanser, selvhjulpenhed, motorik og fællesskab.
  • Bruge måltidet som et læringsrum.

I praksis betyder det...

  • Vi følger fødevarestyrelsens anbefalinger for børn i alderen 0-6 år
  • Vi køber økologisk og er tilmeldt det økologiske spisemærke p.t. har vi sølvmærket.
  • Vi laver mest mulig mad fra bunden og tilstræber mindst mulig madspild.
  • Vi inddrager børnene så vidt muligt i smør selv, øse op, borddækning, oprydning og rengøring.
  • Vi snakker pænt om maden og skaber rammer, som er rare at indtage maden i.
  • Vi bestræber os på at holde en fast rytme omkring måltidet, som skaber ro og gennemskuelighed.
  • Vi rummer forskelligheder og anerkender både nysgerrighed og modstand.
  • Vi prioriterer et pædagogisk måltid til personalet som led i det pædagogiske arbejde i forhold til fællesskab og rollemodel.

Hverdagen

8.30                     Formiddagsmad på stuerne: Rugbrød med smør og frugt
                             Vi drikker vand

11.00                  Frokost på stuerne

                             1 dag om ugen serveres rugbrød med 4 slags pålæg og grønt
                             2 dage om ugen serveres varm mad
                             1 dag om ugen serveres suppe. 

                             1 dag om uge serveres grød

Er vi på tur på tur får vi en turmadpakke med fra køkkenet bestående af rugbrød med 3 forskellige slags pålæg samt grøntsager. 

14.00                  Eftermiddagsmad på stuerne: Brød og frugt

                             Vi drikker vand

Børn som sover skævt af disse tider, tilbydes mad på tider passende til deres søvnrytme.

Henter I derimod jeres barn inden et måltid, får I ikke mad med hjem.

Pædagogiske aktiviteter, temaer og projekter

Pædagogisk personale og køkken ønsker, tværfagligt, at støtte op omkring hinandens fagligheder og derfor vægter vi deltagelse af følgende:

  • Årets fuldkornsdag
  • Årets økodag
  • Årets maddag
  • Vuggestuens gennemgående projekter og temaer
  • Køkkenets madtemaer

Festlige lejligheder (se også under Sukker og søde sager)

Vi vægter et afslappet forhold til slik og søde sager. Vi minimerer indtaget af sukker og fedt i hverdagen jf. kostrådene, men ønsker også at have mulighed for gøre en forskel på hverdag og fest. Derfor har vi valgt at fejre følgende festlige lejligheder

  • Fødselsdage
  • Afslutning på stue
  • Fastelavn (en lille pose vingummi eller figenstang i fastelavnstønden og fastelavnsboller til eftermiddagsmad)
  • Jul (vi bager ex. pebernødder)
  • Påske (vi spiser påskefrokost og påskeharen deler et stykke chokolade ud)
  • Pædagogiske aktiviteter (f.eks. laver pandekager, bager boller, kage el lign)

Til fødselsdag og afslutning opfordrer vi generelt til at I tænker  i sunde ting som frugt og fuldkorn samt spare på fedt og sukker. Men vi har ikke en ”nul sukker” politik. Medbring det der svarer til et lille måltid mad med lidt slik til/på eller supplerer det måltid de får i forvejen.
Vi vil ikke have slikposer til uddeling!

OBS: Jf. fødevarestyrelsen advarsel om kvælningsfare frabeder vi os popcorn i vuggestuen!

Andre kulturer

Vi følger primært Kolding kommunes politik om bespisning af børn som er vedtaget ved børneudvalget 10.01.2007

 ” Som udgangspunkt er institutioner og dagpleje naturligvis danske, og der tilberedes mad med baggrund i dansk madkultur. Hvis der i er ordninger er børn af anden etnisk oprindelse, der på bagrund af kultur og religion ikke må spise bestemte fødevarer, tages der naturligvis hensyn til dette. Der tilberedes ikke nødvendigvis flere forskellige slags mad. Men man sørger for at der er rigeligt med tilbehør, så alle børn bliver mætte"

Ved religiøse forskelle er det forældrenes eget ansvar, at kosten lever op til fødevarestyrelsens anbefalinger.

Allergi og sygdomme

Ønskes specialkost i henhold til allergier eller sygdom kræves det, at barnets allergi er lægedokumenteret, og vi har en lægeerklæring derpå. Særkost under udredning af allergier vil kun ske jf. aftale med læge.

For at fritages for madordning i vuggestuen eller den indførte frokostordning i børnehaven kræves det at:

  • barnets allergi eller sygdom er lægedokumenteret
  • institutionen ikke på forsvarlig vis kan varetage at producere en sund kost
  • institutionen er i besiddelse af en lægeerklæring.

Fritagelsen skal gennem forvaltningen, som vedtager om den kan godkendes.

Ved sygdom og allergi er det institutionens ansvar, at kosten lever op til fødevarestyrelsens anbefalinger for institutionskost

Personlige værdier og overbevisninger

Det er ikke muligt at få specialkost på baggrund af andre personlige værdier og overbevisninger. Dette skyldes, at køkkenet ikke kan sikre en sund og afbalanceret kost jf. fødevarestyrelsens anbefalinger og ikke har ressourcerne dertil.

Råvarepolitik - lidt til den mere nørdede side...

Da vi prioriterer økologiske råvarer som en naturlig del af børnenes kost, vælges det, at søge det økologiske spisemærke i sølv. I den forbindelse og jf. ”Vejledningen om økologisk storkøkkendrift” udarbejdes denne råvarepolitik til at synliggøre køkkenets handlingsgrundlag.

Køkkenet får i overensstemmelse med Kolding kommunes indkøbspolitikker leveret fødevarer fra følgende steder:

  • BC Catering (Kød, konserves, mælk, frost frugt/grønt m.m.)

Følgende er overvejelser vi har gjort os omkring råvarevalget som tilgodeser både økologiske råvarer, institutionens budget såvel som fødevarestyrelsen anbefalinger for mad til børn i aldersgruppen 1-6 år

  • Vi køber generelt så økologisk og så lokalt som muligt indenfor budgettet. Økologien vil udgøre 60-90% af indkøbene
  • Da vi ikke kan få økologiske fisk hjem køber vi, så vidt det er muligt, vilde fisk fra havet. Vilde fisk vil ikke indgå i det økologiske regnskab jf. ”Vejledningen om økologisk storkøkkendrift”.
  • Der benyttes ikke kød fra jagt på vildtlevende dyr ud over fisk
  • Hvis vi ikke kan få en given vare hjem økologisk prioriteres det at ændre i opskriften eller menuen.
  • Hvis forhandleren leverer en konventionel erstatningsvare, vil denne blive benyttet såfremt regnskabet ligger indenfor den økologisk procentsats for sølv 60-90%
  • Grundet institutionens budget og fødevarestyrelsens anbefalinger for kød, vil nogle af kødprodukterne være konventionelle.
  • Der anvendes ikke egne konventionelt dyrkede krydderurter, frugter og grøntsager